THE ART OF SMOKING

Een geweldige manier om smaak in je eten te brengen, rookhout is verkrijgbaar in veel verschillende smaken en verschillende vormen. Maar hoe maak je nu de keuze?

How to: smoken met chunks, chips & mot

VORMEN VAN ROOKHOUT, WANNEER EN HOE ELK TE GEBRUIKEN

Er zijn vier basisvormen van hout die worden gebruikt om te roken: chunks, chips, pellets en dust/mot.

Welke moet je kiezen? Je type smoker of barbecue bepaalt dit grotendeels. Je kunt bijna elke vorm van hout gebruiken in veel smokers, maar het volgende is de meest geprefereerde en typische manier om dingen te doen:

 

1. CHUNKS

Voor kamado keramische grills, water smokers (zoals de Weber Smoky Mountain), Ugly Drum Smokers (UDS), kleinere offset-rokers, de meeste smokers die houtskool verbranden en zelfs ook houtskoolgrills.

Chunks variëren meestal in grootte van 3 tot circa 10cm. Ze produceren snel rook, branden relatief lang en zorgen voor een goede hoeveelheid rook, waardoor het niet nodig is om te vaak bij te vullen tijdens een lange rooksessie.

Chunks worden alleen gebruikt om de rooksmaak te geven, niet als warmtebron. Ze worden meestal gebruikt door de Chunks bovenop of begraven in houtskool te laten rusten om te ontsteken en te roken terwijl het vuur zich over het houtskoolbed verspreidt.

 

2. CHIPS

Voor elektrische en gas smokers, vaak ook gebruikt op gasbarbecues m.b.v. onze smokerbox. Ze werken ook bovenop of gemengd met houtskool voor het snelle grillwerk of de wat kleinere stukken vlees.

Houtsnippers zijn echt hout dat in kleine stukjes is gehakt die in grootte variëren, variërend van 0,5 cm tot 1,5 cm dik en 1,5 cm tot 3 cm lang.

Houtsnippers zijn een klein, heet en branden sneller op dan de chunks. Ze zijn waarschijnlijk het meest populaire formaat dat wordt gebruikt in grills en niet-commerciële rokers vanwege het gemak van hun formaat en de beschikbaarheid. Het nadeel is natuurlijk dat je ze tijdens het barbecuen vaak moet bijvullen, omdat ze niet lang rook produceren voordat ze opbranden. Je kunt onze smokerbox voor houtsnippers gebruiken of een foliezakje maken om de houtsnippers in te verpakken, door zuurstofgebrek wordt zo de verbranding vertraagd.

 

3. PELLETS

Voor pelletsmokers, enkele rookkasten, voor gas- of houtskoolgrills en een handvol smoke generators.

Rookpellets zijn eigenlijk gewoon zaagsel dat is samengeperst tot potloodvormige staven van ongeveer 1 cm die pellets worden genoemd.

Verschillende merken pelletsmokers zijn ontworpen om alleen te worden gevoed door deze samengeperste zaagselproducten, waarbij de pellets zowel de bron van hitte als rook zijn.

Maar pellets kunnen ook worden gebruikt in rookboxen op gas- of houtskoolbarbecues, waar ze alleen worden gebruikt om je eten een likje rook te geven, niet voor warmte.

Pellets worden meestal via een vijzel naar de BBQ gevoerd en zijn een zeer controleerbare brandstofbron.

 

4. DUST / ROOKMOT

Voor sommige elektrische rokers, maar meestal alleen voor fornuizen en draagbare rookgeneratoren.

Rookmot valt een beetje buiten de boot en is een uitzondering, deze is bij uitstek bedoeld voor het koud roken van vlees, vis, groenten, kaas en alles wat jij je maar kunt bedenken. Met behulp van onze Cold Smoke Generator óf een geschikte rookkast of oven kun je door middel van het gebruik van ‘wood dust’ of rookmot een temperatuurverhoging in de rookruimte vermijden om te voorkomen dat voedsel hierdoor snel bederft of de eiwitten in het voedsel transformeren. 

Het werkt echter ook goed in draagbare elektrische rookgeneratoren – A.K.A. Rookpistolen — om voedsel een snelle rookstoot te geven, zoals vis, cocktails, enzovoort.

 

ONze soorten rookhout

1. EIK / OAK

Eik is het ultieme go-to rookhout voor het roken van vlees. Het is een geweldige plek om te beginnen als je een beginner bent op het gebied van roken. Het geeft een medium tot een sterke smaak die zelden overweldigend is.

2. HICKORY

De meest veelzijdige keuze omdat het op vele manieren kan worden gebruikt om te roken. Wees echter voorzichtig, want te veel hickory-smaak zorgt ervoor dat je vlees een bittere smaak krijgt. Het heeft een zoet, hartig en een beetje spekachtig karakter.

3. APPLE / APPEL

Appelhout is mild en zoet en geeft een zachte smaak. Het duurt even voordat de rookaroma’s van appel in het vlees trekken, dus verwacht enkele uren roken.

 

4. CHERRY / KERSEN

Kers is mild en fruitig, en wanneer gemengd met ander hardhout zoals hickory, vullen de twee smaken elkaar aan voor een verbluffend resultaat.

5. BEECH / BEUK

Beukenhout of Beukennoot heeft eigenlijk de meest nootachtige rook van alle houtsoorten. Als je gewend bent om hickory of pecan te gebruiken, is beuken een must-try! Het is soortelijk het dichtste notenhout en hoe dichter het hout, hoe meer en langer dit rook,. Ook meer smaak dus! Beuken is ideaal voor rundvlees, varkensvlees en gevogelte. 

Hoeveel hout te gebruiken en wanneer toe te voegen

Het is moeilijk om harde en snelle regels te geven, omdat het afhangt van de barbecue, grootte van rookkamer, luchtstroom en hoe goed afgesloten of lek de barbecue is, het specifieke hout dat je gebruikt, de weersomstandigheden en natuurlijk hoe rokerig je houdt van je eten. Een hele wetenschap dus!

Ten eerste moet je een rookdagboek bijhouden. Dat klinkt wel héél serieus he? Maak aantekeningen over welk vlees je rookt, op welke temperatuur, met welk rookhout, hoeveel hout je hebt gebruikt en hoe lang je rook hebt gemaakt. Was het niet rokerig genoeg? Of te rokerig? Zo ja, verhoog of verlaag dan de volgende keer de hoeveelheid hout en roken. Je zult snel je favoriete plekjes vinden. Of doe dit niet, is wel veel moeite.

Ten tweede, begin klein en probeer te weinig te roken, want te veel gerookt voedsel is oneetbaar. Het is bitter, zuur en afschuwelijk. Begin dus met een kleine hoeveelheid rookhout en verhoog dit gedurende volgende kookbeurten tot je het goed hebt.

Je moet ontdekken wat het beste voor jou is op jouw specifieke barbecue, met behulp van het hout dat jij beschikbaar hebt op jouw specifieke locatie en klimaat, om aan jouw eigen smaak te voldoen. Dit doe je door te experimenteren. 

Maarr… Je kunt als volgt aan de slag gaan:

 

Houtskoolbarbecues en grills - Kamados, Weber Smoky Mountains, UDS

Gebruik Chunks. Voor items met een delicate smaak die gemakkelijk te overmeesteren zijn, zoals kip, kalkoen of vis, begin je met het gebruik van een enkel vuistgroot stuk rookhout dat op een klein, geconcentreerd heet vuur wordt geplaatst nadat je je barbecue op temperatuur hebt laten komen.
 
Voor kleinere stukken rund- en varkensvlees, begin met het toevoegen van twee vuistgrote brokken rookhout, een bovenop het vuur en een paar ernaast om te ontsteken en te verbranden enige tijd nadat het eerste stuk is opgebrand.
 
Voor grote stukken varkensvlees en rundvlees – zoals ribs, brisket, etc – begin met drie of vier vuistgrote stukken die op verschillende tijdstippen aan het vuur worden blootgesteld, of begin met twee stukken en voeg de derde en vierde toe wanneer je barbecue stopt met roken.

HOUTSKOOL GRILLS (WEBER KETTLE, ETC)

Stel je barbecue in om te roken met behulp van de slangmethode en volg dezelfde richtlijnen voor de hoeveelheid te gebruiken hout als hierboven voor houtskoolrokers.
 
Zorg ervoor dat je al het rookhout aan het begin van de slang plaatst, zodat er gelijk rook wordt gegenereerd.

PELLET SMOKERS

Er is geen advies nodig voor pellet barbecues omdat het hout zowel de bron van warmte als de bron van rook is. Vul gewoon je hopper, stel de temperatuur in en wacht totdat het eten klaar is 😉

ELEKTRISCHE & GAS SMOKERS / ROOKKASTEN

Gebruik chips. Vul het bijgeleverde rookhout bakje altijd helemaal en kies vervolgens je totale rooktijd. Voor voedsel met een wat delicate smaak, zoals kip, kalkoen en vis, begin je met 30 minuten roken. Begin voor kleinere stukken rund- en varkensvlees met 90 minuten roken. Voor grote stukken varkens- en rundvlees (brisket, etc), begin met 3 uur roken. 

GAS GRILLS (WEBER, NAPOLEON, ETC)

Je gebruikt bij voorkeur houtsnippers in een folieverpakking of smoker box, maar je kunt de chunks ook direct op het rooster boven een brander leggen als je dat wilt. Houtsnippers in smokerboxen of folieverpakkingen hebben wat tijd nodig om te verbranden en rook te creëren, dus deze moet je in de grill plaatsen en wachten tot ze beginnen te roken voordat je jouw eten toevoegt.
 
Gasgrills vertonen vaak erg veel lekken, met veel ventilatie die nodig is vanwege de manier waarop ze werken. Maar dit betekent dat de meeste rook ontsnapt zonder ooit in de buurt van het vlees te circuleren, dus je moet meer en langer roken dan anders. Voor items met een delicate smaak, zoals kip, kalkoen en vis, rook je gedurende de hele bereidingstijd. Voor kleinere stukken rund- en varkensvlees, begin ook met roken gedurende de gehele bereidingstijd. Begin voor grote stukken varkens- en rundvlees met minstens 4 uur roken. 

F.A.Q - wij beantwoorden al jouw vragen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 

Inhoud wissel

 

Als het gaat om het selecteren van het beste hout om te roken, heeft elk hout unieke smaakkenmerken die de smaak van het voedsel versterken of een prachtige rokerige noot meegeven. Afhankelijk van het soort voedsel dat je wilt roken, kies je het hout dat het meest overeenkomt met het smaakprofiel. Onderaan deze pagina vind je al onze soorten rookhout en de toepassingen hiervan.  Door rook als smaakingrediënt te gebruiken, kun je experimenteren met verschillende hout- en vlees(vis, groente, kaas en noem maar op!)combinaties totdat je je match made in BBQ heaven vindt.

Rookhout is verkrijgbaar in verschillende vormen; pellets, chips, chunks of mot. Houtpellets zijn ontworpen om pelletgrills van brandstof te voorzien, maar kunnen ook in rookboxen of tubes worden gebruikt. Houtsnippers zijn meestal gereserveerd voor korte bereidingen zoals vis, gevogelte en de wat kleinere stukken vlees, omdat ze sneller verbranden dan de chunks. Chunks zijn goed voor de gerechten uren nodig hebben, denk aan ribs, pulled pork of andere low ’n slow BBQ gerechten.

Rookmot valt een beetje buiten de boot en is een uitzondering, deze is bij uitstek bedoeld voor het koud roken van vlees, vis, groenten, kaas en alles wat jij je maar kunt bedenken. Met behulp van onze Cold Smoke Generator óf een geschikte rookkast of oven kun je door middel van het gebruik van ‘wood dust’ of rookmot een temperatuurverhoging in de rookruimte vermijden om te voorkomen dat voedsel hierdoor snel bederft of de eiwitten in het voedsel transformeren.